Recepty k Champagne
Rizoto s parmezánem a houbami:
750ml drůbežího vývaru
300ml champagne extra brut
3lžíce másla
1 jemně nasekaná cibulka
300 g kulatozrné rýže
60g strouhaného parmazánu (nahradit nelze)
200g hub (černých lanýžů)
sůl a pepř
Povařte vývar s champagne, odstavte a nechte vychladnout. Cibulku osmažte na 1/2 másla, přidejte sůl a pepř, rýži a zalejte vývarem. Nechte úplně vyvařit a znovu přidejte trochu vývaru. Takto postupujte až je rýže měkká, přibližně 35minut. Odstavte z ohně, pro zjemnění vmíchejte zbytek másla, přidejte parmazán a lanýže. A především hojně zapíjejte champagne Blanc de Blancs.
Telecí svíčková s mirabelkami:
1kg telecí svíčkové
3lžíce másla
1lžíce cukru krystal
1lžíce čerstvého koriandru
2lžíce jemně nasekané cibule
300ml champagne
30vypeckovaných kompotovaných mirabelek (cca)
sůl a pepř
Na másle osmažíme cibulku, přidáme cukr, koriandr, sůl a pepř. Dále přidáme mirabelky a champagne. Necháme přibližně 5minut dusit. Maso rozdělíme na steaky, orestujeme na másle - cca 3minuty z každé strany a podáváme s omáčkou. Připíjíme champagne Blanc de Noirs.
Tiramisu:
3žloutky
3lžíce cukru krystal
500g mascarpone
1/3šálku Marsaly
sníh ze 3bílků
1balení sušenek Fossiér Roses
1pudr Fossiér Rosé
Nejdříve si uděláme žloutkovou pěnu. V kotlíku v horké lázni ušleháme žloutky s cukrem (Zabaglione). Jakmile je pěna dost hustá, přidáme Marsalu. Necháme vychladnout a přidáme mascarpone a tuhý sníh z bílků. Formu vyložíme sušenkami Fossiér, na ně klademe směs z mascarpone a posypeme Rosé pudrem Fossiér. Uložíme na několik hodin do chladničky. Servírujeme s champagne Rosé.
Champagne a sýry
Kombinace velmi přitažlivá, ale také mnohdy riskantní. Uvedené sýry doporučujeme použít spíše nevyzrálé a champagne nepřechlazené. Servírujeme s champagne Jacquart Millesimé 2004.
Několik tipů:
Saint-Marcellin (kozí) - Blanc de Blancs Millésimé
Le Chaource - Rosé (s podílem chardonnay)
Le Langres- vyzrálé millésimé a nebo Marc de Champagne